Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Πρώτη συνάντηση με ιδιοκτήτες χώρων εστίασης

17/02/09
ΚΑΠΗ ώρα 5 απόγευμα


Αλεξανδρίδη Βαγγελιώ
Μαρίνα Βαλλή
Βασιλείου Αντρέας
Κική Ζουζουλή
Νικήτογλου Ρένα
Γιώργος Πετράκος

Λίτσα Γεραλή
Μαρία Καραμουτζά
Χρυστούλα Ζουζουλή
Γιάννης Μυλωνάς
Βούλα Σουρή
Στάθης Κουρκουλιώτης
Φαλιά Αναστασίου
Χαρίκλεια Φράγκου
Ζωή Χαλαστή
Δημήτρης Πίγγος
Γιώργος Φουντούλης
Χρήστος Κομποθανάσης

Πρώτα συστηθήκαμε και είπαμε περί ταυτότητας ενός τόπου και τις δικές μας δράσεις.
Μετά παρουσιάσαμε την παρακάτω εισήγηση περί τοπικής κουζίνας και υλικών:

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΩΝ ΡΟΒΙΩΝ
Κάθε τόπος έχει την δικη του κουλτούρα και ιστορια και κάθε τουριστικός προορισμός οφείλει να τα αναδεικνύει. Κάθε τομεας, προιόντων ή υπηρεσιων εμπεριέχει το λεγόμενο "τοπικό χρώμα". Μεγάλη συμβολή στην διαμόρφωση αυτής της ταυτότητας προσφέρει η τοπική κουζίνα. Ο τόπος μας, τόπος ευλογημένος ως προς τον πλούτο και την ποιότητα των πρώτων υλών, διαθέτει μια εξαιρετική κουζίνα, με εμφανείς και τις μικρασιατικές επιρροες και βέβαια χαρακτηριζεται κι από τα εξαιρετικής ποιότητας ελαιοπαράγωγα (ελιές και ελαιόλαδο).
Σε αυτά θα ήταν ενδιαφέρον να προσθέσουμε και το ελιόψωμο και την ελιοσαλάτα.
ΤΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΑ
Μια ιδανική αρχη για ένα καλό γεύμα αποτελει το μικρό κέρασμα για το "καλως όρισες"
στον φιλοξενούμενο.Εκτός από τις επιτραπέζιες ελιές σε αυτή την κατηγορία υπάρχει και η πάστα ελιάς (πατέ). Και βέβαια το καλωσόρισμα συνοδεύεται κι από ένα ποτηράκι απο τα εξαιρετικής ποιότητας τσίπουρα που παράγει η περιοχή μας.
ΠΙΤΕΣ-ΤΥΡΟΠΙΤΑΡΙΑ-ΚΟΥΡΚΟΥΤΟ
Χαρακτηριστικά πιάτα της διατροφής μας είναι τα παραπάνω. Ειδικά το τυροπιτάρι ειναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με την βόρεια Εύβοια, έδεσμα εύκολο στην παρασκευή του, πάντα διαθέσιμο και βέβαια εξαιρετικά δημοφιλές.
ΘΑΛΑΣΣΑ
Δύσκολο να εντάξουμε στο τοπικό μενού μεγάλη ποικιλία απο θαλασσινά εδέσματα, καθώς είναι γνωστό το οικονομικό ρίσκο που αποτελούν τα ψάρια ως πρώτη ύλη. Βέβαια στο μενού της ντόπιας νοικοκυράς παραδοσιακά υπάρχει ο μαριναρισμένος γαύρος σε διάφορες παραλλαγές, εύκολη και γρήγορη λύση για ένα μεζεδάκι.
Επίσης σχετικά εύκολο στην παρασκευή, πάντα διαθέσιμο και εξαιρετικά δημοφιλές είναι το σαγανάκι γαρίδας (εδω μπορούμε στη σάλτσα να προσθέσουμε και ροδέλες ελιάς για να το παρουσιάσουμε σαν τοπική παραλλαγή).
ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ
Αυγοτύρι (Εύκολο και "χωριάτικο"- "χειμωνιάτικο" πιάτο)
Γιαπράκια και Ντολμάδες (αμφότερα πολύ δημοφιλή και συνδεδεμένα με τις μικρασιατικές μας επιρροές)
ΚΥΡΙΑ ΠΙΑΤΑ
Πάλι από τις μικρασιατικές μας καταγωγές ξεχωρίζουμε τα σουτζουκάκια σμυρνέικα (με κύμινο και σκόρδο, αλλα στο φούρνο κι οχι τα βαρεια παραδοσιακά τηγανισμένα). Σε αυτή την κατηγορία (μικρασιατικο κύριο πιάτο) θα βρούμε και το κεσκέκι , κρέας βρασμένο με στάρι.
Γενικά είναι καλό να αναδείξουμε την χρήση τέτοιων πρωτων υλών όπως το σιτάρι, το πληγούρι, ο τραχανάς και βεβαια οι χυλοπίττες. Αγαπημένο άλλωστε τοπικό έδεσμα ο κοκκορας κρασάτος με χυλοπίτες (και εδώ μπορεί να προστεθεί ροδέλα ελιάς στην σάλτσα για να αναδειχθεί η τοπικότητα του πιάτου) Το πληγούρι και ο τραχανάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα γεμιστά (ή ακόμα και σε διάφορες πιτες).Απλό αλλά αγαπημένο πιάτο ειναι και τα Παντρεμενα οσπρια.
ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ
Ένα καλό γεύμα κλείνει με ένα επιδόρπιο που μπορει να είναι σιμιγδαλωτός χαλβάς με μέλι (τοπική παραλλαγη που προβάλλει ένα άλλο εξαιρετικό τοπικό προιόν), κατσαμάκι ή γλυκό του κουταλιού. Εναλλακτικά, ως εύκολη λύση υπάρχει και το φρούτο. Κλείνοντας υπενθυμίζουμε οτι σε κάθε ευκαιρία χρησιμοποιούμε τις τοπικες πρωτες ύλες (λαδι, κρασι, τυριά, τσίπουρο) και βεβαία τα προβάλλουμε με την δέουσα περηφάνια!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!

Ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος.

Μετά από ερώτηση της Μαρίας εξηγήσαμε ότι δεν προτείνουμε όλοι να έχουν τα ίδια φαγητά ούτε υποχρεωτικά όλα τα τοπικά πιάτα κάθε φορά στο menu. Η Μαρία είπε ότι ο καθένας με τη δική του φαντασία να έχει 2-3 τοπικά πιάτα.
Η Ζωή είπε ότι δεν βρήκε τοπικά γλυκά αλλά με τοπικά προϊόντα φτιάχνουν καρυδόπιτες και λουκουμάδες. Ο κόσμος ζητάει να πάρει μαζί του κάτι τοπικό.
Ο Στάθης είπε ότι μπορεί να σκεφτεί και να φτιάξουμε πολλά τοπικά φαγητά αλλά δεν υπάρχει τουριστική ζήτηση.
Η Ζωή αναφέρθηκε και συζητήσαμε : 1 ακριβές τιμές χωρίς καλό σέρβις
2 να αποφασίσουμε αν θα είμαστε ησυχαστήριο ή αν το μαγαζιά μπορούν να έχουν δυνατά μουσική
3 να προτρέπουν τα ξενοδοχεία τους πελάτες να κρατούν στα μαγαζιά των Ροβιών και να μην τους στέλνουμε αλλού
Η Βαγγελλιώ πρότεινε να μας μοιράζουν κάρτες και το menu τους και να το έχουμε σε κοινή θέα.
Ανταλλαγή σχολίων για τη μουσική και το θόρυβο. Κοινή συνισταμένη οτι επιβάλλεται να συνεργαστούμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.
Η Χριστούλα διαπίστωσε οτι το πρόβλημα δεν είναι πως θα φέρουμε τον κόσμο αλλά πως θα τον κρατήσουμε.
Η Μαρίνα ρώτησε αν μπορούμε να βάλουμε πρόγραμμα το χειμώνα το μεσημέρι να είναι πάντα ένα μαγαζί ανοιχτό. Συζητήθηκαν οι δυσκολίες. Η Βούλα και ο Αντρέας είπαν ότι αν περάσει κάποιος θα του φτιάξουν κάτι. Ο Δ.Πίγγος είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί μια επιχείρηση να ανοίγει αν δεν έχει δουλειά. Η Ζωή πρότεινε οι ξενοδόχοι να παίρνουν όλους τηλέφωνο για να βλέπουν ποιος λειτουργεί.

Τέθηκαν και θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης:
Ο Δ.Πίγγος πρότεινε να δώσουμε από 50 € και να βάλουμε αποδυτήρια στην παραλία
Η Χριστούλα να πούμε στο Δήμο να καθαρίζει συχνότερα
Η Φαλιά τόνισε ότι είναι χωρισμένο το χωριό στα δύο. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στη κεντρική πλατεία και από την άλλη τίποτα.
Διαβάσαμε τα θέματα που θέσαμε και τις προτάσεις μας στον Δήμο Ελυμνίων σαν Πρωτοβουλία Ξενοδόχων.

Μοιράσαμε το τηλέφωνο της εταιρίας ανακύκλωσης λαδιού Ε.Σ.Κ. ΟΙΛ και προτείναμε να υπάρχει κάδος μικρός ανακύκλωσης μέσα στα μαγαζιά

Δεσμευτήκαμε να συναντηθούμε μετά τις Αποκριές και να καλέσουμε την Σπυριδούλα Καλαβρή να μιλήσει για τις διατάξεις του ΕΦΕΤ.

Τέτοια συζήτηση, φυσικά δεν έγινε στο "στεγνό" , αλλά με τοπικά εδέσματα και το απαραίτητο τσιπουράκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου