Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Το μονοπάτι της Ιστορίας των Ροβιών - Η πρώτη φορά




Στο μονοπάτι της Ιστορίας

Μια ξενάγηση με τα πόδια στο παρελθόν των Ροβιών – το χωριό με 2.500 χρόνια διαρκούς ιστορίας.

Οκτώ ξενοδόχοι της περιοχής οργανώνουν για παιδία και ενήλικες και προσφέρουν δωρεάν μαζί με τη διαμονή μια ευχάριστη καρναβαλική δραστηριότητα.

Περιήγηση στο χωριό του σήμερα με ιστορίες και παραμύθια του χθες. Μνημεία ιστορικά, μνημεία βιομηχανικά, εκκλησάκια αλλά και φύση: ελιές, ζώα, παραλία

Μια εμπειρία που θα έχετε να λέτε.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2008 στις 10:30 στην πλατεία του Αγ.Δημητρίου.
Το υλικό της προήλθε από εκδόσεις του Μουσείου Λίμνης, εργασίες των Δ.Αποστόλου, Γ.Φαφούτη, Γ.Παλάντζα και Γ.Δουατζή, καθώς και από συνεντεύξεις από τους πρεσβύτερους του χωριού.
Από τότε η ξενάγηση έχει επαναληφθει δύο φορές και είναι διαθέσιμη για τους τουρίστες μας, σε καθορισμένες ημερομηνίες ή κατόπιν συμφωνίας.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ξενάγηση στην παλιά Χαρτοποιεία Ροβιών:

Η χαρτοποιεία «Οροβίαι» κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με γερμανική τεχνολογία. Τα κτίρια του χαρακτηρίζονται ως καταπληκτικά δείγματα βιομηχανικής αρχαιολογίας της εποχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων για τα δομικά υλικά προήλθαν από ερείπια αρχαίων κτιρίων στην θέση Αη-Ληάς (που είναι ο λόφος που καταλήγει πάνω από το εργοστάσιο και χωρίζει τον ελαιώνα από το χωριό)
Ο λόγος που εγκαταστάθηκε εδώ είναι η ύπαρξη πληθώρας για την εποχή μορφών ενέργειας: νερά για υδροηλεκτρική ενέργεια, κάρβουνο και ξυλεία από τον ελαιώνα.
Στη συνέχεια βέβαια έγινε η στροφή στο πετρέλαιο και αργότερα στην ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο.
Μιας και αναφερόμαστε στον εξηλεκτρισμό να πούμε ότι λόγω της αυτοδύναμης παραγωγής ηλεκτρικού οι Ροβιές ήταν ο δεύτερος οικισμός της Εύβοιας που ηλεκτροδοτήθηκε μετά την Χαλκίδα.
Στον έναν αιώνα λειτουργίας του ( με μικρές διακοπές) το εργοστάσιο ,όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι , συνδέθηκε άρρηκτα με την ζωή, την ιστορία του χωριού.
Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που μας έρχεται από τα χρόνια της Κατοχής , όταν το κυρίαρχο στην περιοχή ΕΑΜ , με την βοήθεια των εργαζομένων και του διευθυντή Σταυρινούδη επαναλειτούργησε το εργοστάσιο κάτω από την μύτη των Γερμανών και με καύσιμη ύλη που μυστικά συγκέντρωσαν οι κάτοικοι. Έτσι παράχθηκε χαρτί που τροφοδότησε τις αντιστασιακές οργανώσεις για τις ανάγκες του αγώνα.
Μετά την Απελευθέρωση και λόγω της έλλειψης ρευστότητας για ένα διάστημα οι εργαζόμενοι πληρώνονταν σε είδος (ρολά χαρτιού) Στη συνέχεια τα πουλούσαν οι ίδιοι στους εμπόρους που επισκέπτονταν επί τούτου την περιοχή.
Είναι η εποχή που οι Ροβιάτες ειδοποιούσαν τον μοναδικό γιατρό της περιοχής για τα επείγοντα περιστατικά υγείας με τρεις σύντομες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Λίμνη.
Σήμερα και παρά την υιοθέτηση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και τις σύγχρονες ανάγκες για ανακύκλωση ( καθώς πλέον το εργοστάσιο επεξεργάζεται χαρτομάζα) η Χαρτοποιία Ροβιών αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Τον Δεκέμβρη του 2007 διέκοψε για ακόμη μία φορά τη λειτουργία της. Κι όμως κανένας ντόπιος δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωριού δίχως το «εργοστάσιο» του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου