Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Επιχειρηματική Συνέργεια-Δικτύωση στα Στύρα



Την Κυριακή 13/4/14 παρακολούθησα μέσω Skype την εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας με θέμα «Επιχειρηματική Συνέργεια- Δικτύωση» με ομιλητή τον κ.Παπαγεωργίου στα Στύρα.


Έγινε μια εισαγωγή με στοιχεία για τον τουρισμό και τον τρόπο που διαλέγει ένας τουρίστας τον προορισμό, από πού παίρνει πληροφορίες, τι τον επηρεάζει, τι περιμένει από τις διακοπές του κα.


Αναφέρθηκε ότι το νησί της Εύβοιας έχει τους φυσικούς πόρους να γίνει τουριστικός προορισμός, ότι ένα από τα  προβλήματα  είναι πως στοχεύει μόνο στον ελληνικό τουρισμό και ότι δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή προβολής του νησιού.


Αυτό το κενό θα μπορούσε να το καλύψει μια συνεργασία σε μορφή cluster που είναι μια συνέργεια δηλ μια συνεργασία για κοινούς σκοπούς με οργάνωση και επιχειρησιακό σχέδιο που εκτελεί μια διοίκηση. Πρέπει να έχει επικοινωνία με το δημόσιο και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τα μέλη και την τοπική κοινωνία όπως για παράδειγμα μείωση κόστους λειτουργίας, αύξηση κύκλου εργασιών, καινούργιες θέσεις εργασίας κα. Μετά ενημερωθήκαμε για την νομική μορφή που μπορεί να έχει ένα cluster με προτιμότερη Αστική μη κερδοσκοπική.


Στην συνέχεια κατέθεσαν τις απόψεις τους συνάδελφοι και εκπρόσωποι φορέων όπως Επιμελητήριο, Αναπτυξιακή και άλλοι.



Όλοι, μα όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα: Περισσότερους τουρίστες στην Εύβοια. Όλοι, είτε μεμονωμένα ως επιχειρηματίες, είτε συλλογικά ως μέλη ομίλων, ενώσεων, συλλόγων, είτε σαν αιρετά μέλη στην Αντιπεριφέρεια, στην Περιφέρεια, στο Δήμο, στο Επιμελητήριο κάνουμε κινήσεις, οργανώνουμε δράσεις, τυπώνουμε έντυπα, φτιάχνουμε ιστοσελίδες, ξοδεύουμε χρήματα. Θα περιμέναμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως συγκρούσεις και δεν υπάρχει συντονισμός. Αυτή τη θέση μπορεί να πάρει ένα cluster.


Η συζήτηση ήταν ως επί το πλείστον για την Νότια Εύβοια, οι παραβρισκόμενοι άλλωστε ήταν όλοι από αυτή την περιοχή.

Το μέγεθος του Νομού μας είναι ένα πρόβλημα, οι αποστάσεις μεγάλες. Πρέπει νομίζω να δούμε πως θα γίνει ένα cluster με τρία διαφορετικά επιχειρησιακά προγράμματα για Νότια, Κεντρική και Βόρεια Εύβοια. Αλήθεια η Κρήτη τι κάνει; Προβάλει όλες τις περιοχές μαζί ή χωρίζει τους Νομούς;


Ειπώθηκε ότι δεν ενημερωνόμαστε (εγώ θα προσθέσω και δεν ενημερώνουμε) για τις κινήσεις που γίνονται, για τις εκδηλώσεις, τις ημερίδες, τους διαγωνισμούς, τα σεμινάρια, τις επιδοτήσεις, τα προγράμματα.


Πόσο χρόνο διαθέτετε για την ενημέρωσή σας;

Εγώ, που θέλω να γνωρίζω τι γίνεται στην περιοχή μου (Ροβιές. Λίμνη. Μαντούδι, Προκόπι, Αγία Άννα, Ιστιαία, Αιδηψό. Γιάλτρα), θέλω να γνωρίζω τι γίνεται στην υπόλοιπη Εύβοια, στην Περιφέρεια της Στερεάς αλλά και σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς σε ότι αφορά τον Τουρισμό αλλά και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά μου στον εναλλακτικό τουρισμό στον οικολογικό, τον Αγροτουρισμό, χρειάζομαι πάααααρα πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή. Χρειάζομαι όμως και χρόνο για την προβολή της δικής μου επιχείρησης, για τα ψώνια, για την περιποίηση των φιλοξενούμενων για , για , για..

Ποια είναι η λύση; Ποιος μπορεί να μου φιλτράρει τις ειδήσεις και να μου δίνει μόνο αυτές που με ενδιαφέρουν; Κανείς. 


Ας μην παραπονιόμαστε λοιπόν ότι δεν μας ενημερώνουν. Οι πληροφορίες υπάρχουν μαζί με χιλιάδες άλλες. Η επαφή μεταξύ μας λείπει. Κάτι που δεν πρόλαβα να διαβάσω εγώ, θα το έχει δει ένας συνάδελφος.

Πιστεύω στις συνεργασίες μεταξύ συναδέλφων, στις συνεργασίες μεταξύ συλλόγων, στις συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών και πολιτείας. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. 
Ας δοκιμάσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου