Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Εντυπώσεις από το 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού Υπάιθρου

Στις 6-7-8 Οκτωβρίου 2014 στο Alpbach στην Αυστρία έγινε το 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου.

Σύνεδροι από πολλές χώρες βρέθηκαν στο ηλιόλουστο, καταπληκτικής αρχιτεκτονικής και πολυλειτουργικό συνεδριακό κέντρο του χωριού στις Άλπεις.

Τα διαλείμματα γίνονταν στον ήλιο με θέα τις καταπράσινες πλαγιές. Την ώρα του συνεδρίου υπήρχε χώρος για τους 1000 και ακροατές. Οι καρέκλες αναπαυτικότατες, οι πόρτες και τα πατώματα δεν ακουγόντουσαν, τα ηλεκτρονικά μέσα για τις παρουσιάσεις απίθανα και υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση σε Αγγλικά ή Γερμανικά.

Το βράδυ ο ίδιος χώρος έγινε αίθουσα όπου μας σερβίρισαν το βραδινό με ζωντανή μουσική σε τοπικές μελωδίες.Τα εργαστήρια έγιναν σε μικρότερες αίθουσες που και αυτές ήταν πλήρως εξοπλισμένες.

Το όλο κτίσμα ήταν καλυμμένo στην πλαγιά του λόφου και δεν χαλούσε την εικόνα του χωριού. Στο Alpbach υπάρχει ομοιομορφία.

Όλα τα κτίρια πρέπει να έχουν ξύλινη επένδυση από το πρώτο πάτωμα και επάνω. Δεν υπάρχουν εναέρια καλώδια και κολώνες, οι δρόμοι στα βουνά δεν διακρίνονται και όλα τα μπαλκόνια έχουν ζαρντινιέρες με λουλούδια.

Το αποτέλεσμα είναι τόσο ωραίο που το χωριό έχει τουρισμό όλο το χρόνο.


Τα θέματα που κάλυψαν οι ομιλητές του Συνεδρίου αφορούσαν την βελτίωση του προϊόντος (Τουρισμός υπαίθρου-Αγροτουρισμός), τους τρόπους προώθησης με χρήση της τεχνολογίας, την οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων αλλά και την ανάγκη ή όχι ύπαρξής τους.

Συζητήθηκε εκτενέστατα και η συμβολή του αγροτουρισμού στην σημερινή κοινωνία όπου οι άνθρωποι των πόλεων αναζητούν την ησυχία και την επαφή με τη φύση.

Στην ερώτησή μου: τι κάνουμε όταν μας ζητάνε παροχές και προϊόντα που από άποψη και διάθεση να επιμείνουμε «αγροτουριστικά» δεν τα προσφέρουμε, χαμογέλασαν, κούνησαν το κεφάλι και τελικά πήρα την απάντηση: προσπαθείς να πείσεις τον πελάτη ότι δεν το χρειάζεται και βεβαίως δεν το παρέχεις.
Eπίσκεψη στο Gasteighof

Οι εισηγητές μιλούσαν για στρατηγικές πωλήσεων που είναι αδύνατον να ακολουθήσουμε τα μικρά αγροτουριστικά καταλύματα χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού. Εκεί πρέπει να βοηθήσουν οι σύλλογοι πιστεύω.

Δωμάτιο από το Gasteighof
Στην ύπαιθρο διαλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους οικογένειες, νέοι αλλά και ηλικιωμένοι. Όσοι θέλουν να έχουν καινούριες εμπειρίες και γνώσεις, καλό τοπικό φαγητό και ωραίο τοπία, παρθένα φύση. Διαλέγουν να ξεκουραστούν χωρίς θόρυβο.

 Επισκεφτήκαμε και δύο αγροκτήματα με υψηλής ποιότητας καταλύματα, Oberhaslachhof και Gasteighof.


Δωμάτιο στο Oberhaslachhof
Εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να προβάλουμε την Εύβοια -www.enjoyEvia.com- και τον "ελαιώνα".παρουσιάζοντας τον Τουρισμό υπαίθρου της ΕλλάδαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου