Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακύκλωση σαπουνιούΜε πολύ κέφι στην παραλία των Ροβιών έγινε η εκδήλωση της Ένωσης Τουριστικών καταλυμάτων στο πλαίσιο της δράσης Soap for All.

Μαζευτήκαμε άτομα από όλες τις ηλικίες και μαζί τρίψαμε, απολυμάναμε, λυώσαμε, καλουπώσαμε τα υπολλείματα από τα σαπούνια των καταλυμάτων της περιοχής και τα ανακυκλώσαμε σε καινούρια.
 
Η θέση είχε επιλεγεί στατηγικά.

Σάββατο πρωί και ο κόσμος που πήγαινε για μπάνιο σταματούσε να ρωτήσει , να παρακολουθήσει.

Η εθελόντρια Μιρέλλα Πολίδου μοίρασε τις δουλειές, ανακάτευε το σαπούνι, απαντούσε στις ερωτήσεις με πολλή διάθεση. Η οργάνωση  ήταν τόσο καλή που δεν έλειψε τίποτα. Υπήρχαν τρίφτες για όλους, γάντια, λεκάνες, ζυγαριά, καλούπια…ΟΛΑ.

 Η Μιρέλλα ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το χειροποίητο σαπούνι έχοντας δημιουργήσει τις Ονειροδημιουργείες και πρωτοστατεί στην κοινωνική δράση Soap For All, στόχος της οποίας είναι η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων ελαίων αλλά και υπολειμμάτων σαπουνιού από τα τουριστικά καταλύματα που, έπειτα από την κατάλληλη επεξεργασία, γίνονται καινούργια σαπούνια και προσφέρονται σε κοινωφελή ιδρύματα και κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. 

Ας δούμε τι μας λέει η ίδια:  σε συνέντευξη που έδωσε στο
 Το Orestis Craft Center  που συμμετέχει στο Soap For All προσφέροντας πρώτες ύλες και εξοπλισμό. 

Και τί είναι το Soap For All; Πως μπορεί κανείς να συμμετέχει;
Οι «Ονειροδημιουργίες» έχουν αναλάβει εδώ και 1 χρόνο μια δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. 
Η δράση ονομάζεται «Soap For All» και στόχος της είναι η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων ελαίων αλλά και υπολειμμάτων σαπουνιού από τα τουριστικά καταλύματα που έπειτα από την κατάλληλη επεξεργασία γίνονται καινούργια σαπούνια που προσφέρονται σε κοινωφελή ιδρύματα και κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. 
Η δράση υποστηρίζεται από εθελοντές που συμμετέχουν στην διαδικασία της ανακύκλωσης και παρασκευής των σαπουνιών, από άλλες εταιρίες που στο πλαίσιο των δικών τους δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προσφέρουν τα προϊόντα τους ώστε να χρησιμοποιηθούν στην διαδικασία της ανακύκλωσης, και εταιρίες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ώστε η δράση να μπορεί να προβάλλεται και να υποστηρίζεται (πχ γραφίστας, εκτυπώσεις, ηλεκτρονικό περιοδικό, πρατήριο υγρών καυσίμων κλπ).  Σε καμία περίπτωση δεν διαχειριζόμαστε χρήματα και όλη η διαδικασία δεν αποφέρει κέρδος σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη.  Μέχρι στιγμής συμμετέχουν περίπου 40 ξενοδοχεία (μικρά και μεγάλα) που συνεχώς αυξάνονται, και έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 15 διαφορετικές δράσεις ανακύκλωσης με παραγωγή περίπου 200 κιλών καινούργια σαπούνια τα οποία έχουν προσφερθεί σε κοινωνικά παντοπωλεία, γηροκομεία, ξενώνες αστέγων, εκκλησία και αλλού.
 

Εκτός από τα σαπούνια, τα μέλη της Ένωσης Τουριστικών καταλυμάτων είχαμε μαζέψει τα άδεια κουτιά από γάλα και χυμούς που χρησιμοποιούμε στα πρωινά μας και πήραν την θέση των καλουπιών και τα καπάκια που, όταν μαζευτεί μια μεγάλη ποσότητα, θα ανταλλαγούν με ένα αναπηρικό αμαξίδιο.

Έχουμε φτάσει στο σημείο που οι άνθρωποι, με τους ρυθμούς που καταναλώνουμε, έχουμε εξαντλήσει αγαθά, όπως γη,  δέντρα, ψάρια και  έχουμε ξεπέρασε την ετήσια παραγωγική ικανότητα του πλανήτη. Ο κόσμος είναι σε οικολογικό χρέος.

Πρέπει να κάνουμε οικονομία στα αγαθά. Να μην πετάμε τίποτα πριν το ξαναχρησιμοποιούμε. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Όλα μπορούν να έχουν δεύτερη χρήση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου